Hur lindar man hästens ben?

Uppdaterad

Att använda sig av lindor är fördelaktigt då lindorna formar sig efter hästens ben och ger ett bra stöd. Det är viktigt att samma person lindar alla fyra ben på hästen för att försäkra att trycket av lindan blir detsamma, lindan ska varken vara för hård eller lös.  

Att lära sig linda korrekt kräver ofta lite träning. Här är våra tips för att linda på ett stadigt och säkert sätt:

  • Torra och rena ben. Se till att hästens ben är torra och rena innan du börjar att linda. Smuts och fukt kan orsaka skav.  

  • Paddar. Att använda sig av paddar närmast benet är en smaksak. Padden kan ge extra stöd och skydd till benet och placeras under lindan. Se till att padden är placerad slätt mot benet, att pälsen ligger åt rätt håll och att padden inte dras för hårt. 

  • Börja linda. Börja linda genom att fästa lindan ca två varv på mitten av benet. Håll ett jämnt tryck under hela lindningen och tänk på att inte linda för hårt. Om du måste dra lite i lindan så bör du göra det på framsidan av benen för att inte skada senor och leder på baksidan.  

  • Linda jämnt ända ner till kotan. Se till att avslutningen är jämn och täcker hela kotan innan du börjar linda uppåt igen.  

  • Avslutet. När lindan avslutas är det viktigt att inte linda för högt upp på knät. Det finns både skelettdelar och flera senfästen som är väldigt känsliga för tryck och kan ta skada av en för högt lindad linda. Kardborrefästet ska vid rätt lindning avslutas på utsidan av benet med öppningen bakåt mot hästens kropp. 

  • Kontrollera och fråga. Om du är osäker, ta hjälp av en kunnig i stallet som kan säkerställa att lindan sitter rätt. 


Equestrian Stockholm erbjuder ett stort sortiment av fleecelindor i högsta kvalité. Färgerna är framtagna för att matcha perfekt till de populära schabraken.

Guide taggad med: Benlindor
warning Created with Sketch.