Transportskydd eller transportlindor. Hur ska jag välja?

Uppdaterad

Det finns olika typer av transportskydd som väljs ut beroende på hur din häst beter sig innan och under transporten, om den är skodd och om hästen har broddar eller inte.  

Transportskydd är ett mer robust skydd som kan variera i passform, men en  tumregel för att ett transportskydd ska ha rätt verkan är att skydden ska gå över kotan och ner över hasen till kronranden. Det är viktigt att skyddet sitter stadigt så att de inte lossnar under lastning eller transportering då det kan orsaka skada om hästen fastnar i dem.  

En del hästar kan tycka att det är obehagligt att ha på sig den större och otympligare sorten av transportskydd. Då kan ett transportbandage/transportlinda vara ett bättre alternativ.  

Ett tips är att träna hästen att ha på sig transportskydd vid tillfällen innan transport för att vänja hästen vid känslan.  

Transportlindor lindas tillsammans med ett tjockare vadderat innermaterial som ska skydda hästens ben mot stötar vid transportering. Transportlindor ska börja lindas strax under hästens framknä eller has och sedan viras ner till kronranden. För att skydda ballarna så kan antingen lindan lindas över ballarna eller ha boots.  

Om hästen inte är skodd är det inte lika viktigt att ha ett heltäckande transportskydd då det inte är lika stor risk att hästen trampar och skadar sig själv, men en rekommendation är att alltid använda ordentliga transportskydd.  

Guide taggad med: Benskydd Transportlindor Transportskydd
warning Created with Sketch.