Vad finns det för olika benskydd?

Uppdaterad

Benskydd är som det låter, ett skydd som används på hästens ben för att skydda mot smällar, slag, terräng etc. Det finns benskydd i flera material och modeller som är skapta för olika ändamål såsom ridning, transport, körning eller för att ha i hagen.  Nedan är en genomgång av olika sorter benskydd och när/varför de används.  

Strykkappor: 

Det vanligast förekommande skydden är strykkappor. 

Strykkappor används för att förhindra skador på hästens senor och kotleder från slag från bommar och terräng, men även från att hästens egna ben slår mot varandra.  

Det finns flera varianter och utformningar på strykkappor och kotskydd för bakbenet. Skydden sluter om hela benen med undantag för framsidan som ofta har elastiska spännen.  

Boots

Boots fästs runt hästens karled och skyddar hoven, hovväggarna och ballarna.  

Boots används framförallt för att förhindra balltramp eller andra skador på hoven och kronranden. Boots kan användas både som skydd vid ridning men även i hagen och boxen.  Det går bra att använda boots på alla fyra hovar eller bara enstaka vid till exempel en skada.  

Damasker:   

Damasker är ett mjukt skydd som främst används vid dressyr och är ett sorts mellanting av lindor och strykkappor. Skyddet sluter ofta om hela benet samt kotleden och knäpps vanligtvis med kardborreband som går runt benet. Damaskernas funktion är att ge ett optimalt skydd mot slag på benen under ridning.  

Transportskydd: 

Transportskydd är ett skydd som endast används vid transport av hästen. De ska skydda benen mot stötar och hovarna mot hovtramp vid lastning och under resans gång.

Transportlindor är en annan variant av transportskydd och lindas tillsammans med ett tjockare vadderat innermaterial som ska skydda hästens ben mot stötar vid transportering. 

Guide taggad med: Benskydd
warning Created with Sketch.