Hur sätter man på ett hästtäcke?

Uppdaterad

När du sätter på din häst ett hästtäcke är det viktigt med varsamhet och att lägga på det försiktigt på hästens rygg. Detta är viktigt för att undvika att hästen får slag av metallspännena på täcket, och för att minimera risken att hästen blir skrämd.

1. Börja med att lägga täcket på hästen och låt täcket täcka en del av halsen.
2. Se därefter till att täcket är helt utvikt och att det inte ligger några vikta delar på hästen.
3. Dra därefter täcket bakåt mot manken, medhårs med hästens päls för att undvika skav. Se till att täcket fortfarande täcker manken.
4. Knäpp bogspännena som ligger under halsen på hästen. Därefter kan täcket justeras ytterligare bakåt.
5. Gjordarna som ligger under magen på hästen ska knäppas i ett kryss och korsa varandra. Se till att dessa inte sitter för hårt, men de ska inte heller sitta för löst. De ska ligga mot hästens mage, men du ska fortfarande kunna få in en knuten näve under gjordarna.
6. Längst bak på hästen kan det finnas både en enstaka rem, eller en rem per sida av täcket. Är det en ensam rem så ska denna sättas fast bakom hästens svans, och har som syfte att förhindra att täcket blåser upp över bakdelen. Är det två remmar brukar det även finnas öglor på täcket, framför hästens bakben. För att sätta på detta korrekt ska den vänstra remmen läggas utanpå hästens vänstra bakben, och sen in mot insidan av det vänstra benet. Den högra remmen ska läggas på hästens högra bakben, in genom den vänstra öglan och fästas framför hästens högra bakben. De ska därmed korsa varandra.


När du sedan ska ta av hästtäcket är det bra att börja bakifrån och knäppa upp bensnörena först, därefter gjordarna under magen och till sist bogspännet. Dra av täcket genom att dra det bakåt, medhårs, på hästen.

Guide taggad med: Hästtäcke
warning Created with Sketch.