Vad finns det för olika typer av täcken och när används dem?

Uppdaterad

Valet av hästtäcke hänger samman med väder och temperatur, och det finns många olika täcken för att kunna matcha de olika behov som hästen har av extra skydd. De vanligaste täckena är utetäcken, vilket innefattar allt ifrån vintertäcken till regntäcken, som hästen ofta har när den går ute i hagen. Vissa täcken, såsom stalltäcke eller fleecetäcken är också populära att använda av rent utseendemässiga skäl såsom exempelvis när du leder din häst fram till tävlingsbanan, eller helt enkelt för att matcha med grimma, benskydd, benlindor eller övrig utrustning.

De vanligaste hästtäckena är:

* Stalltäcke. Ett stalltäcke används primärt inomhus i stallet, och är ett av de vanligaste täckena. Denna används oftast för att ge extra värme till hästen när den står i sin box, men kan också användas i hästtransporten. Stalltäckena kan komma med olika tjocklekar som varierar beroende på hur hästen är klippt och hur mycket extra värme som behövs. Stalltäcken används inte i hage eller utomhus då de inte är skapta för att skydda mot regn, blåst och växlande väder.
* Regntäcke. Ett regntäcke är ett tunt och vattenavvisande täcke som används vid regn. Regntäcket har oftast inte mycket fodring då dess primära syfte är att fungera som ett skal mot regn i temperaturer där extra fodring inte är nödvändig.
Svettäcke. Ett svettäcke används för att avlägsna och transportera bort svett och fukt, och används ofta efter en avslutad träning eller mer krävande ridpass. Svettäcken går även utmärkt att använda efter att man duschat hästen för att den snabbare ska bli torr, eller i transporten. Svettäcken kan ibland även benämnas som fleecetäcke, då dessa har samma fukttransporterande egenskaper.
* Ländtäcke. Ländtäcken används under ridning. Täcket ger primärt skydd mot hästens rumpa och kors mot kyla, blåst och regn. Ländtäcket fästs ofta på vardera sida av sadelgjorden med remmar. Ländtäcken funkar utmärkt för att användas både på uteritter och under ridpass.
* Skrittäcke. Ett skrittäcke används, precis som ländtäcket, vid ridning. Skillnaden mellan ett skrittäcke och ländtäcke är att skrittäcket är större och täcker mer yta framför- och bakom sadeln. Skrittäcket är utformat för att ge plats åt sadeln och har därför, till skillnad från ländtäcket, ett hål i mitten. Skrittäcke brukar också kallas för ridtäcke.
* Vintertäcke. Vintertäcket är varmfodrat och avses skydda och värma hästen mot de kallaste och blåsigaste årstiderna. Dessa används ofta istället för hästens egna vinterpäls och är således hästens varmaste “jacka”. Vintertäcken finns i olika tjocka fodringar som benämns med olika gram. Vintertäcken finns i allt från 200 till 450 gram. Tjockleken på täcke beror primärt på temperatur och väderlek.
* Flugtäcke. Flugtäcken täcker ofta även hästens hals, med det primära syftet att ge hästen ett extra skydd mot flugor och andra insekter som annars stör hästen. Flugtäcken används under varmare årstider och är vanligast under sommaren. Flug- och insektstäcken är tunna täcken som är tillverkade i material som andas bra.
* Eksemtäcke. Ett eksemtäcke har många liknande funktioner som ett flugtäcke/insektstäcke. Detta ska skydda hästen mot insekter, flugor och andra kryp som annars riskerar att orsaka eksem på hästen. Skillnaden mellan eksemtäcke och flugtäcke är att eksemtäcken tenderar att vara i tätare material för att ge ytterligare skydd, medan flugtäcken har lättare, oftast mesh-material för att underlätta luftcirkulationen. Vissa eksemtäcken har också UV-skydd, och kan därmed även benämnas som UV-täcke då de skyddar både mot solens strålar och mot insekter.

Equestrian Stockholm erbjuder flera olika typer av täcken i olika färger. Klicka här för att komma till den kompletta kollektionen.

Guide taggad med: Hästtäcke
warning Created with Sketch.