Hur tvättar man ett hästtäcke?

Uppdaterad

Alla hästtäcken behöver rengöras emellanåt. När hästar fäller kan det fastna extra mycket hår på täcket som behöver tvättas bort, eller så har hästen rullat sig i hagen. Nedan listar vi bra saker att tänka på när du ska tvätta ditt täcke.

Det absolut viktigaste att tänka på när du ska tvätta ditt hästtäcke är att se till att ni har tillgång till en större och kraftigare maskin, gärna en industritvättmaskin. Detta för att de vanliga tvättmaskinerna vi använder oss av i bostäder inte ger tillräckligt med utrymme för att på bästa sätt hantera en bra tvätt med ditt täcke. Försök också att enbart tvätta ett täcke i taget.

Följ gärna råden nedan vid tvätt av täcke:

1. Försök rengöra täcket i förhand genom att exempelvis dammsuga eller skaka av täcket så att det blir så fritt från hästhår som möjligt.
2.När du ska tvätta ditt täcke ska du inte tvätta för varmt. Den vanligaste rekommendationen är att inte överstiga 30-40 grader.
3. Använd aldrig sköljmedel - detta kan skada fibrena i täckets tyg.

Torktumla aldrig ditt hästtäcke efter att du tvättat det. För bäst hållbarhet ska hästtäckena hängtorkas, exempelvis genom att hänga det över ett staket.

Guide taggad med: Hästtäcke
warning Created with Sketch.